top of page
Nieuws: Blog2
  • Foto van schrijverAnja Mantelers

Preventief ziekteverzuim door mantelzorgondersteuning!

Bijgewerkt op: 11 jun. 2020

Het bedrijfsleven staat voor behoorlijk wat uitdagingen, een hoog ziekteverzuim is er 1 van. Het is en blijft een hoge kostenpost ook al wordt er veel geld gespendeerd aan herstel en preventie. Denk aan de aandacht die wordt gegeven aan veiligheid om ongevallen te beperken, arbo en milieu, persoonlijke ontwikkeling, persoonlijke gezondheid en duurzame inzetbaarheid.


Goed preventief ziekteverzuimbeleid richt zich op de tijdige aanpak, van de werkelijke oorzaak van verzuim. Zoals bijvoorbeeld het veiligheidsrisico analyseren bij de bediening van specifieke apparaten en daarna procedures inzetten om het riscico op ongevallen te voorkomen. Zo verlaag je het ziekteverzuim veroorzaakt door een bedrijfsongeval.


Oorzaken van ziekteverzuim kunnen zijn;

  • ziekte, ongeluk van de medewerker

  • medewerker leeft ongezond of zorgt niet goed voor zichzelf

  • de werkgever zorgt niet goed voor de medewerker gevolg, stress, conflict, bedrijfsongeval etc...

  • de privé situatie van de medewerker bijvoorbeeld; relatieproblemen, problemen met kinderen, financiële problemen en/of heftige veranderingen in thuissituaties

Bovenstaande oorzaken laten zien dat de werkgever niet alle ziekteverzuim in de hand heeft en vooral niet als het de privé situatie betreft. De laatste jaren is er een oorzaak van ziekteverzuim in de prive stituatie bijgekomen, namelijk de combinatie werk en mantelzorg. Omdat sinds 2015 het zorglandschap een belangrijke shift heeft ondergaan. De overheid heeft, door de vergrijzing, besloten de zorg rigoureus te wijzigen, om de zorg te kunnen blijven betalen, onder andere door de bejaardentehuizen te sluiten.


Door het wegvallen van de bejaardentehuizen, mogen onze ouders langer thuiswonen met alle gevolgen van dien. Op dit moment (bron: SCP) combineert 1 op de 4 medewerkers mantelzorg en werk en in de zorg is dat 1 op de 3. Waarvan bijna 10% op lange termijn en bij langdurige intensieve mantelzorg overbelast raakt, en dit aantal stijgt. Bij de combinatie werk en mantelzorg kan de werk - prive balans zodanig worden verstoord dat productiviteitsverlies, vaker kort verzuim en op termijn een burn-out het gevolg is.


Hoe kunnen werkgever en werknemer uitval voorkomen?


Als werkgever is het lastig te achterhalen wat precies de oorzaak van ziekteverzuim is, als deze speelt in de privé sfeer. Veel hangt af van de open sfeer, cultuur in het bedrijf of van leidinggevende en eventueel de HR manager. Een belangrijke rol heeft ook de medewerker zelf. Alhoewel, angst voor baanverlies, of niet in aanmerking komen voor een hogere of andere functie, schaamte of men wil er niemand mee lastig vallen, een grote rol speelt. In kleinere bedrijven weet men vaak wat bij de medewerkers speelt, waardoor de invloed van de werkgever groter kan zijn en deze beter in staat de medewerker te helpen.


Hoe kun je als werkgever je medewerker helpen, die werk en mantelzorg combineert?

  • Ben je op de hoogte van het feit, dat je medewerker of collega werk en zorg combineert, informeer naar hoe de medewerker zaken heeft geregeld en laat hem/haar weten dat er hulp is in de vorm van mantelzorgondersteuning, mantelzorgvervanging en meer. Mocht de medewerker hier niet van op de hoogte zijn adviseer een mantelzorgmakelaar te bellen. Op deze manier kun je als werkgever de medewerker helpen en ziekteverzuim uitsluiten. Voor meer informatie zie onderstaand, mijn gegevens of kijk voor een mantelzorgmakelaar bij hem/haar in de buurt.

  • Ben je niet op de hoogte van het feit dat 1 van je medewerkers werk en zorg combineert, maar je beseft dat het mogelijk is, dan zijn er veel mogelijkheden je medewerkers te informeren. Neem gerust contact op zodat we naar een passende oplossing kunnen zoeken.

Meer weten www.SMO-Mantelers.nl, of bel 06-1106 8704 of mail naar anja@SMO-Mantelers.nl





76 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page