top of page

Werk en mantelzorg

Preventief ziekteverzuim

Inmiddels wordt 18% van het ziekteverzuim veroorzaakt door Mantelzorg. Preventie door tijdige ondersteuning voor de mantelzorger, zodat ziekteverzuim voorkomen kan worden.  Wist u dat op dit moment 1 op de 4 medewerkers werk en zorg combineren? In de zorg is dit al 1 op de 3 medewerkers. Het risico op overbelasting en langdurig ziekteverzuim is door deze combinatie zeer hoog. Overbelasting kan worden voorkomen. Het is vanzelfsprekend om te zorgen naast je werk, het wordt zelfs gepromoot door de overheid. Vaak wordt er niet over gesproken ook al komt de werk - privé balans in het gedrang. Het is belangrijk dat de medewerker voor zichzelf zorgt en gezondheid blijft. Ook voor de werkgever heeft dit vele voordelen zeker nu. 

Voordelen tijdige inzet van Mantelzorgmakelaar

  • Preventief ziekteverzuim door tijdige informatie en inzet van mantelzorgondersteuning

    • Een mantelzorger die nog niet overbelast is, is plusminus 10 dagen per jaar extra ziek. 

    • Een overbelaste mantelzorger is plusminus 26 weken ziek.

    • Een overbelaste mantelzorger wordt ernstig ziek omdat thuissituatie niet wordt opgelost en verlaat na 2 jaar het bedrijf.

  • Hogere arbeidsproductiviteit en moraal

  • Goed werkgeverschap

  • Loyale werknemers

Collega's die samenwerken
Open Space Office

Onze organisatie heeft geen mantelzorgers

Helaas, maken niet alle Mantelzorgers hun dilemma bespreekbaar bij de werkgever. Veelal uit angst voor het kwijtraken van hun baan of promotie. Als je er achter komt dat een collega of medewerker mantelzorger is kan het vaak te laat zijn, met alle gevolgen van dien. Ondersteuning bij mantelzorgen kan makkelijk worden ingepast in het duurzaam inzetbaarheid beleid. Graag informeer ik over de mogelijkheden.

Feiten en Cijfers

Meer informatie nodig, download bijgaande informatie

Iron Worker

Werk en mantelzorg

Je merkt bij een van je collega's of medewerkers dat deze niet meer zo goed preseert dan je gewend bent. Hij/Zij neemt vaker onverwachts een vrije dag, is niet meer zo geconcentreerd, maakt vaker fouten of vergeet zaken te doen, die zijn afgesproken. Je hebt in de wandelgangen gehoord dat hij/zij zorgt voor een zieke dierbare, wat doe je om te helpen? Wacht je totdat hij/zij zich vaker gaat ziekmelden? Uiteindelijk overbelast raakt en in een burn-out terechtkomt of praat je met hem of haar en adviseer je hulp in te schakelen?

Werk en Mantelzorg

Factsheet WerkenMantelzorgNL

Werk en Mantelzorg

Ondersteuning

Werk en Mantelzorg

Onderzoek Sociaal Cultureel Planbureau

bottom of page