Werk en mantelzorg

Preventief ziekteverzuim

Hoe voorkom je ziekteverzuim, waarvan de werkelijke oorzaak in de privé-sfeer ligt? Een bedrijfarts beoordeelt vaak op medische gronden. Wat als de medwerker overbelast raakt door ziekte van een naaste? Wist u dat op dit moment 1 op de 4 medewerkers werk en zorg combineren? In de zorg is dit al 1 op de 3 medwerkers. Het risico op overbelasting en langdurig ziekteverzuim is door deze combinatie zeer hoog, bijna 10%. Overbelasting kan worden voorkomen door het anders inzetten van zorg en/of werk. Het is vanzelfsprekend om te zorgen naast je werk, het wordt zelfs gepromoot door de overheid. Ook al komt de werk - privé balans in het gedrang. Het is belangrijk dat de medewerker voor zichzelf zorgt en gezondheid blijft. Hoe kan een werkgever hieraan bijdragen? Zodat de medewerker niet ziek wordt en zijn werk goed kan blijven doen en het zorgen voor zijn naaste is toch goed geregeld.

Voordelen tijdige inzet van Mantelzorgmakelaar

 

  • Besparing kosten ziekteverzuim; een mantelzorger die nog niet overbelast is, is plusminus 10 dagen per jaar extra ziek, kosten tussen de € 2.500 en € 3.000. 

  • Besparing bij een overbelaste mantelzorger van plusminus 26 weken ziek vanaf € 32.000.

  • Besparing van meer dan € 32.000 als een overbelaste mantelzorger ernstig ziek wordt omdat zijn probleem niet wordt opgelost en na 2 jaar het bedrijf verlaat.

  • Hogere arbeidsproductiviteit en moraal

  • Goed werkgeverschap

  • Loyale werknemers

Collega's die samenwerken
Open Space Office

Onze organisatie heeft geen mantelzorgers

Helaas, maken niet alle Mantelzorgers het hun dilemma bespreekbaar bij de werkgever. Veelal uit angst voor het kwijtraken van hun baan of promotie. Als je er achter komt dat een collega of medewerker mantelzorger is kan het vaak te laat zijn, met alle gevolgen van dien. Ondersteuning bij mantelzorgen kan makkelijk worden ingepast in het duurzaam inzetbaarheidsbeleid. Graag informeer ik over de mogelijkheden.

Feiten en Cijfers

Meer informatie nodig, download bijgaande informatie

Iron Worker

Werk en mantelzorg

Je merkt bij een van je collega's of medewerkers dat deze niet meer zo goed preseert dan je gewend bent. Hij/Zij neemt vaker onverwachts een vrije dag, is niet meer zo geconcentreerd, maakt vaker fouten of vergeet zaken te doen, die zijn afgesproken. Je hebt in de wandelgangen gehoord dat hij/zij zorgt voor een zieke dierbare, wat doe je om te helpen? Wacht je totdat hij/zij zich vaker gaat ziekmelden? Uiteindelijk overbelast raakt en in een burn-out terechtkomt of praat je met hem of haar en adviseer je hulp in te schakelen?

Werk en Mantelzorg

Factsheet WerkenMantelzorgNL

Werk en Mantelzorg

Ondersteuning

Werk en Mantelzorg

Onderzoek Sociaal Cultureel Planbureau