top of page
Nieuws: Blog2
  • Foto van schrijverAnja Mantelers

Bewijs van intensieve mantelzorg!

Bijgewerkt op: 22 okt. 2022

Een nieuwe uitdagende casus voor mij.


Een gemeente die de gunning van een mantelzorg woning weigert. Reden; er is volgens de gemeente, geen sprake is van intensieve mantelzorg. Bijzonder, terwijl goed beschreven is, wanneer je mantelzorger bent en bekend is hoe intensief deze zorg kan zijn zeker in combinatie met werk. Zie bijgaande link van Movisie https://lnkd.in/dDhAZ7t.


Men heeft toestemming van de gemeente om de berging van hun woonhuis te verbouwen tot mantelzorgwoning voor de ouders. Toen ze een huisnummer ging aanvragen, kreeg ze een mail van de gemeente dat ze niet bereid zijn om een woonbestemming toe te staan.


Aangezien, mijn client aan alle verplichtingen voldoet om vergunningsvrij een mantelzorg woning te realiseren op grond van artikel 2, lid 22 van Bijlage II BOR (Besluit Omgevingsrecht), heeft de gemeente de gunning geweigerd op basis van de intensiviteit van de mantelzorg. Er is een duidelijke diagnose en mijn client heeft;

- een mantelzorg verklaring afgegeven door de huisarts,

- een mantelzorg compliment van diezelfde gemeente

- de zorgverzekeraar accepteert haar ook als mantelzorger.

- ze zorgt meer dan 8 uur per week en langer dan 3 maanden voor haar ouders

- men weet ook dat mocht er geen mantelzorg meer plaatsvinden, de mantelzorg woning vervalt.


Hoe kan de gemeente bepalen dat de zorg niet intensief genoeg is en wanneer is deze intensief genoeg om wel in aanmerking te komen. De laatste woorden van de ambtenaar zijn; "over een aantal weken zal er worden gehandhaafd"


Dit akkefietje zorgt voor de nodige spanning en is niet bevordelijk voor het gezin, dat al sinds 2019 met de gemeente in de weer is.


7 maanden later september 2022, heeft de familie een brief ontvangen dat de mantelzorgwoning vergund wordt. In totaal is de familie er 2,5 jaar mee bezig geweest om een mantelzorgwoning te realiseren.

19 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page