top of page
Nieuws: Blog2
  • Foto van schrijverAnja Mantelers

Coronavirus en Grensoverschrijdende Mantelzorg, Wat nu?

Bijgewerkt op: 28 mrt. 2020

Om de verspreiding van het corona virus te beperken zijn de grenzen met Belgie en Duitsland tot nader order gesloten. Niet essentiële reizen zijn nadrukkelijk verboden.


Volgens artikel 8 van het ministerieel besluit van Belgie mag je alleen de grens over in het geval van noodzakelijkheid en omwille van dringende redenen zoals:

  1. zich begeven van en naar de plaatsen waarvan de opening toegelaten is,

  2. toegang te hebben tot bankautomaten en postkantoren;

  3. toegang te hebben tot medische zorgen;

  4. om bijstand en zorgen te voorzien voor oudere personen, voor minderjarigen, voor personen met een handicap en voor kwetsbare personen;

  5. het uitvoeren van de professionele verplaatsingen, met inbegrip van het woon-werkverkeer.


Hoe erg het ook is, als je aan de andere kant van de grens woont, kun je niet zomaar naar de zorgvrager, waarvoor je mantelzorger bent. Je zou zeggen dat item 4 vergelijkbaar is met mantelzorgen. Helaas, een politieagent aan de grens laat een mevrouw die haar moeder wil verzorgen niet door;


Hij adviseerde;

  • om tijdelijk bij de moeder te wonen of de moeder bij haar te laten wonen,

  • een vignet van de werkgever vragen,

  • of een mantelzorgverklaring

Zij is mantelzorger dus heeft geen werkgever die een vignet kan geven. Bijelkaar wonen is ook geen optie vanwege de mobiliteit en ruimtegebrek. Dus blijft een mantelzorgverklaring regelen over.


Wat is een mantelzorgverklaring?


Na het afstruinen van internet en een belrondje, geleerd dat volgens regelhulp geen officieel document bestaat dat verklaart dat je mantelzorger bent. Bijzonder, terwijl organisaties soms vragen om een mantelzorgverklaring. Bijvoorbeeld als onderdeel van een urgentieverklaring voor:


  • een (sociale) huurwoning,

  • een mantelzorgparkeervergunning

  • vrijstelling van sollicitatieplicht


De wet regelt, dat alleen een gemeente in geval van een mantelzorgwoning, een verklaring van mantelzorg mag vragen bij de huisarts, wijkverpleegkunidge of andere door de gemeente aangewezen instantie, terwijl er geen officieel document is.


Hoe werkt dit nu bij de grens?


Volgens meneer agent, kun je bij de zorgvrager gaan wonen, als je mantelzorger bent of de zorvrager bij jou. Behalve als jij kunt aantonen dat jouw zorg cruciaal is, bijvoorbeeld door een mantelzorgverklaring van huisarts of zorginstelling, waarin staat vermeld dat:

  • jij zorg overneemt van de instelling op verzoek van de instelling vanwege tekorten,

  • jij een handeling uitvoert die de instelling niet kan of mag uitvoeren,


Dit is toegelaten bij belgische grensovergang Veldwezelt, het zou kunnen zijn dat het bij andere grensovergangen weer anders is. Het staat nergens specifiek beschreven, waardoor men er een eigen invulling aan kan geven. Volgens de gemeente zou de brief van het mantelzorgcompliment ook voldoen, dat heb ik nog niet geprobeerd.


Heeft u vragen over bovenstaande of over te nemen regeltaken of over de mogelijkheden u met het mantelzorgen te ontlasten, kunt u mij telefonisch op 0031(0)611068704 bereiken en/of via de de e-mail Anja@SMO-Mantelers.nl. Huisbezoeken doe ik op dit moment niet zoals geadviseerd.

Op een later tijdstip als dit weer mogelijk is, natuurlijk wel.


Veel sterkte en wijsheid gewenst in deze bizarre periode.



174 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page